Έργο High Performance Computing (HPC) ‘Υπερυπολογιστής’ Πανεπιστημίου Κύπρου με τεχνολογία Dell

Jul 24, 2020

Έχει υπογραφεί πριν λίγες μέρες συμφωνία αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, ως αποτέλεσμα του ανοικτού διαγωνισμού με θέμα «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Συντήρηση συστήματος High Performance Computing», μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και  της εταιρείας ATL Solutions (ATL Loizou Group) για την υλοποίηση  ενός από τα μεγαλύτερα High Performance Computing (HPC) ‘Υπερυπολογιστής’ στην Κύπρο.  Η ATL Solutions είναι ο μοναδικός Platinum Partner της Dell Technologies στην Κύπρο και το συγκεκριμένο κοινωφελές έργο του Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας της με ένα από τους κορυφαίους κατασκευαστές πληροφορικής. Το συντονισμό του έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) έχει η Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής του ΠΚ.

 

Το νέο κεντρικό σύστημα HPC του Πανεπιστημίου Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων όπως την προσομοίωση της κίνησης του αέρα μέσα σε κτήρια και την κίνηση των εισπνεόμενων φαρμάκων μέσα στο φάρυγγα και τους πνεύμονες μικρών παιδιών με άσθμα ή ενηλίκων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.  Εφαρμογές Machine Learning  για την ανίχνευση νέων σωματιδίων που παράγονται στον επιταχυντή σωματιδίων στο CERN αλλά και την μελέτη και ανασχεδιασμό των βιομοριακών συμπλόκων που εμπλέκονται στη λειτουργία του κυττάρου και στην εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος. 

 

Το νέο σύστημα θα βοηθήσει επίσης στην προσομοίωση καινούργιων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων αλλά και στην μελέτη καινούργιων αντενών με μεγαλύτερη απόδοση και μικρότερη εκπομπή ενέργειας. Θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη των παράκτιων υδροφορέων της χώρας. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας διότι θα παρέχει τη δυνατότητα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου να μελετήσει και να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που δεν θα ήταν εφικτό ή οικονομικώς δυνατόν με τις παραδοσιακές πειραματικές μεθόδους έρευνας.

 

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας της Dell Technologies, Aleks Preradovic επισημαίνει πως «Η εταιρεία ATL Solutions (Α. Θ. Λοΐζου & Υιός Λτδ) είναι ένας από τους πιο μακροχρόνιους συνεργάτες της Dell Technologies στην Κυπριακή επικράτεια, και είμαστε χαρούμενοι που θα συμβάλει με αυτό τον τρόπο σε ένα τόσο σημαντικό έργο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

 

Σχετικά με την ATL Solutions

Η ATL Solutions δραστηριοποιείται από το 1947 και από το 1986 στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής σε εταιρείες και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

 

Σχετικά με την Dell Technologies

Η Dell Technologies επιτρέπει στους οργανισμούς να εκσυγχρονίζουν, να αυτοματοποιούν και να μετασχηματίζουν τα Data Centers τους, χρησιμοποιώντας κορυφαίες λύσεις σε converged υποδομές, servers, συστήματα storage και τεχνολογίες προστασίας δεδομένων. Παρέχει, έτσι, ένα αξιόπιστο υπόβαθρο για τις επιχειρήσεις, ώστε να μετασχηματίσουν τις δομές Πληροφορικής, μέσω της δημιουργίας υβριδικών λύσεων cloud κα να μετασχηματίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μέσω της δημιουργίας εφαρμογών cloud και λύσεων big data.